Wat is eelt?

Eelt is een verdikking/verharding van de opperhuid. Ons lichaam ontwikkelt deze extra huidlagen ter bescherming.  Eelt komt het meest voor onder de voeten, zoals op de hiel van de voet of op de voorste bal van de voet. Eelt op de handen is ook veelvoorkomend en komt door mensen die intensief met hun handen werken. Na verloop van tijd kan eelt hard worden en zelfs gaan verkleuren. Het eelt kan gaan barsten waardoor het kan voelen alsof je constant op iets loopt. Problematisch kan het worden als de nog bestaande onderhuid (die zacht is) gaat irriteren of zelfs gaat ontsteken.

Een beetje eelt is gezond, alhoewel de meeste mensen het lelijk vinden , maar het kan ook problemen opleveren.

Hoe ontstaat eelt?

Eelt wordt veroorzaakt door wrijvingen. Dit kan komen door de verkeerde schoenen te dragen zoals hakken of spitse schoenen. Hierdoor heb je een onnatuurlijke stand op de voeten en wordt er te veel druk uitgeoefend op één plek van de voet. Ook als je schoenen draagt zonder sokken ga je sneller last krijgen van eelt, wat ook door die extra wrijvingen komt. Eelt kan ook ontstaan door zwetende voeten, omdat dit extra beweging/wrijving veroorzaakt in je schoenen. Eelt ontstaat ook door onevenredige gewichtsverdeling over de voeten, dit kan verschillende lichamelijke redenen hebben.

hoe ontstaat eelt

Last van eelt? Je bent niet de enige!

Er wordt meer dan 4000 keer per maand gezocht door Nederlanders hoe eelt te verwijderen. Je bent dus niet de enige!

Veel mensen in Noord Europa hebben last van eelt. Dit komt door de hoge luchtvochtigheid en het droge koude weer. In warmere landen hebben mensen hier minder last van omdat ze regelmatig zweten, meer drinken en dus beter hydrateren. Het is daarom een typisch Noord Europees probleem.

Daarnaast kunnen erfelijke factoren ervoor zorgen dat er in sommige families meer personen last hebben van eelt dan in andere families. Bijvoorbeeld door de stand van de voeten kan het gewicht oneven verdeeld zijn en eelt veroorzaakt.