Voeten eelt verwijderen

Eelt onder je voeten is goed ter bescherming en een beetje eelt kan geen kwaad. Toch kan overtollig eelt tot verschillende klachten leiden. Eelt ontstaat vaak door verkeerde schoenen, overgewicht of een verkeerde stand van de voeten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zelf overtollig eelt te verwijderen. Let op: veel van deze manieren zijn niet altijd gebruiksvriendelijk, lees het daarom ter informatie.

3K x bezocht
voeten eelt verwijderen met eeltsokken

1. Voetenbad

Dit is een lekker verwenmoment voor je voeten. Na een zware dag héél even wegzakken en relaxen én het helpt ook nog eens eelt te voorkomen.

Een voetenbad van minimaal 5 minuten is een goed begin. Het zorgt er namelijk voor dat je huid zacht wordt en dat de dode huid (eelt) makkelijker kan worden verwijderd. Aansluitend kan één van de onderstaande hulpmiddelen gebruikt worden om het eelt te verwijderen.

2. Zalf en Eeltcrème

Hydrateer de voeten vlak voor het slapen gaan. Om eelt te verwijderen, kan je een dikke laag vaseline of een andere vettige crème of olie (trek hierbij wel even sokken over) aanbrengen . De volgende dag is het eelt niet weg, maar ze voelen een stuk zachter en aangenamer aan.

Zalf of crème? Je denkt waarschijnlijk; “dat is toch allemaal hetzelfde?” En ja, dat klopt! Maar er zijn speciale speciale crèmes gemaakt voor het verwijderen van eelt. De meningen over deze crèmes zijn verdeeld en er is ook een geweldig groot aanbod crèmes beschikbaar in verschillende prijsklassen. Vaak zijn deze crèmes niet veel anders dan de normale hydraterende crèmes die we al genoemd hebben, en we kunnen hier uitgaan van een marketing-truc.

3. Vijl of Schuurpapier

Met een voetenvijl of schuurpapier kun je heel makkelijk en precies op ieder plekje vijlen nadat je de voeten hebt gewassen. Dit is populair maar tegelijkertijd ook een gevaarlijke methode. Onder je eelt zit je gezonde zachte huid, je raad het al, als je uitschiet zit je dus op je gevoelige huid te vijlen. Dit is pijnlijk en kan wondjes veroorzaken. Daarnaast is vijlen een tijdrovende klus.

De vijl is alleen aan te raden bij mensen die maar op lokale plaatsen weinig of bijna onbestaande eelt hebben. Op deze manier kan je namelijk beter zien waar je zachte huid zit. Echter, je eelt weg vijlen is niet mogelijk aangezien het lastig is te bepalen waar je zachte huid begint.

eelt verwijderen

Tegenwoordig bestaan er ook elektrische rollers met een soort schuurpapier laag die na verloop van tijd vervangen kunnen worden. Hierbij hoef je de schuurbeweging niet zelf te maken. Maar let wel op, omdat dit een elektrisch apparaat betreft en het vanzelf draait, kan je bij het raken van je zachte huid nog een veel pijnlijkere ervaring krijgen dan met een zelf bestuurbare vijl.

eelt verwijderen

4. Puimsteen of Lavasteen

Puimsteen of lavasteen is een volledig natuurlijk product en is een favoriet bij de meeste mensen. Je schrobt het eelt tijdens het douchen of badderen zoveel mogelijk van je voeten af. Echter, hetzelfde geld hier ook voor deze natuurstenen; je krijgt het eelt nooit allemaal weg. Aangezien het lastig is om dichtbij de zachte huid te schrobben. Dit product is zeer geschikt voor bijvoorbeeld hielkloven.

eelt verwijderen

5. Eelt Rasp

Wellicht één van onze minst favoriete; de eeltrasp. Maar hij bestaat! Mensen die deze rasp gebruiken, hebben vaak een dikke verharde huid voor het robuuste werk om het eelt te verwijderen. Maar zeer huidonvriendelijk en komt zeker niet zonder risico.

eelt verwijderen

6. Aspirine

Een middeltje van grootmoeders overste die toch wel een degelijk effect blijkt te hebben om eelt te verwijderen. Let wel op met deze methode, omdat het wel degelijk de voet kan gaan irriteren. Dit komt omdat de verhoudingen soms afwijken en de werking te agressief kan zijn. Gebruik dit niet als je een verminderde doorbloeding in de voeten hebt zoals bijvoorbeeld bij diabetes, bij twijfel altijd een dokter raadplegen vooraleer je het zelf gaat uitproberen.

Voor deze methode neem je enkele opgeloste aspirines (een 5-tal), opgelost in een beetje citroensap en water. Maak er een papje van en smeer ze met een spateltje op de verharde eelt aan. Doe er een plastieken zakje rond om alles bij elkaar te houden en trek je sokken erover aan. Het acetylsalicylzuur in de aspirine zorgt ervoor dat het eelt gaat verzachten en uiteindelijk vervelt.

7. Pedicure

Heb je kloven en constant pijnlijke voeten? Dan is een visite bij de professionele pedicure toch wel de beste oplossing. Het kost wat extra, maar je voeten worden volledig behandeld door mensen die er verstand van hebben. Ook is het directe verschil dat een doe-het-zelf thuismethode lastig is, omdat je de onderkant van je voet niet optimaal kan bekijken. Een tweede persoon kan dit wel. Bij pijn, niet zelf aan de haal gaan, maar ga naar een specialist!

8. Eeltsokken

Wat de meeste doe-het-zelf methodes gemeenschappelijk hebben, is het niet veilig kunnen verwijderen van de volledig eelt onder de voeten. En als je dit wel veilig wilt laten doen, dan ben je een duit kwijt aan een pedicure. Daarom zijn er eeltsokken uitgevonden.

Het is grootmoeder’s methode, maar dan de optimale versie. De eeltsok bevat de veilige hoeveelheid (fruit)zuren en laat het eelt op natuurlijke wijze van de voet vervellen. Het enige wat je nodig hebt is geduld:

  • Één uur je schone voeten laten weken in een eeltsok
  • Laat je voet uitdrogen en wacht 3 dagen
  • Derde dag begint het vervelproces van het eelt en na 7 dagen is je zachte babyvoetje weer terug!

Het enige minpuntje kan misschien het vervelproces zijn, maar als de voeten weer zacht aanvoelen, ben je dat al lang weer vergeten.

voeten eelt verwijderen met eeltsokken

Lees verder…