Wat zijn eeltsokken?

De eeltsok is populair in het buitenland, maar minder bekend in Nederland. De eeltsok laat op natuurlijke wijze je dode huidcellen (eelt) uitdrogen en vervellen, zodat je zachte schone huid weer zichtbaar wordt. Voor iedereen die graag zelf zijn of haar voeten wilt behandelen en dit veilig wilt doen, maar misschien dit niet aan een pedicure wilt laten zien, is dit het product met de oplossing van eeltproblemen.

3K x bezocht
wat zijn eeltsokken

Welke eeltsokken bestaan er?

Er zijn op de markt voetenmaskers en eeltsokken. Voetenmaskers zijn alleen verzorgend en eeltsokken laten de dode laag huidcellen vervellen. De eeltsokken zijn te vinden in twee soorten gebaseerd op twee werkende exfoliant ingrediënten:

  1. Glycolzuur
  2. Salicylzuur

Laten we ze onder de loep nemen:

Glycolzuur

Glycolzuur is een organische zuur die veelal wordt verkregen uit suikerriet. Soms wordt er ananas of (onrijpe) druiven gebruikt en wordt het ook wel een fruitzuur genoemd. Echter, suikerriet is voor eeltsokken het ingrediënt, omdat dit zeer goedkoop geproduceerd kan worden.

De effectiviteit hangt sterk af van de concentratie van glycol. De concentratie moet minimaal 5% zijn om het een exfolieereffect te garanderen. Tegelijkertijd kan een te hoge dosis tot gevaarlijke huidirritatie leiden. Verpakkingen geven vaak niet weer wat de concentratie is. Als het onder de eerste 30% van de lijst aan ingrediënten valt, dan mag je (voorzichtig) uitgaan van een minimale concentratie van 5%.

Glycolzuur komt in vele gradaties voor. Naast de concentratie hangt de daadwerkelijke werking van het exfoliëren ook af van het type huid dat je hebt en het effect is daarom niet altijd gegarandeerd. Toch is dit het meest gebruikte ingrediënt voor eeltsokken op de verzorgingsmarkt. China produceert veelal glycolzuur gebaseerde eeltsokken en worden voor een zeer scherpe prijs aangeboden.

Salicylzuur

Een tweede exfoliant-ingrediënt betreft salicylzuur. Salicylzuur is ook een organische zuur en wordt onder andere uit de treurwilg onttrokken.

Salicylzuur is een kostbare grondstof en heeft een ingewikkeldere afstemming en samenstelling nodig om goed te kunnen werken. Er is minstens 1% van dit ingrediënt nodig en moet op een pH-waarde zitten tussen de 3 en de 5 om goed te kunnen exfoliëren. Ook mag de concentratie niet te hoog zijn, omdat dit weer tot huidirritaties kan leiden. Salicylzuur is nauw verwant met de aspirine en heeft daarom ook ontstekingsremmende eigenschappen die helpen de huid te kalmeren en irritatie te minimaliseren.

Er zijn weinig sokken op de verzorgingsmarkt met salicylzuur en deze worden bij uitstek niet geproduceerd in China, maar komen uit Korea of Taiwan en kosten iets meer.

Onze eeltsokken

Toen wij dit product ontdekten en ons gingen verdiepen hoe het precies werkt, zagen we dat meer dan 90% van de eeltsokken op de verzorgingsmarkt alleen maar glycolzuur als exfoliant-ingrediënt voerde. De ervaringen van mensen waren slecht en we vonden dat dit dus anders kon. Zo hebben we eeltsokken voor de Nederlandse markt ontwikkeld die goed exfoliëren en doen wat het beloofd. Er is niets mis met glycolzuur, maar dit werkt beter als assist voor salicylzuur in plaats van hoofdingrediënt. Daarom hebben we deze beiden gecombineerd. Dus van al het goede in één sok met de garantie dat je voet vervelt en na 7 dagen weer glad en zacht aanvoelt.

Hoe werkt een eeltsok?

Zoals je hiervoor gelezen hebt, bevatten onze sokken glycolzuur en salicylzuur. Daarnaast is er ook sprake van lactaatzuur, ook wel melkzuur genoemd. Dit is een verzorgend ingrediënt en samen met citroenzuur heeft dit een uitstekende verzorgende werking. Salicylzuur is olie-oplosbaar, wat betekent dat het de huid in kan dringen en als exfoliant de keratine in de huid verzacht en samen met de glycolzuur de dode huid afbreekt. Dit is het vervelproces. Het mooie hieraan is dat het alleen de dode huidcellen aanpakt en je gezonde zachte huid met rust laat.

Maar nu in de praktijk. De eeltsok is een plastic sok dat de bovenstaande zuren met een aantal fruitzuren en geurstoffen als gelvorm in de sok zit. Was eerst je voeten, droog ze goed af en trek de sokken aan. De sokken moeten goed in contact komen met de gel. Nu kun je 60 minuten relaxed blijven zitten. Na afloop goed afspoelen, omdat je de werkende stoffen niet te lang op de huid wilt hebben zitten. Nu is het een kwestie van wachten en de natuur haar werk laten doen, namelijk, de keratine afbreken in je eelt. Na 3 dagen begint het vervelproces. Naargelang de hoeveelheid eelt die aanwezig is op de voeten kan dit tot 10 dagen (meestal 7 dagen) duren. Je zult verbaasd zijn, want na deze periode heb je weer gladde zachte voeten. Scheelt je weer een duur bezoekje aan bijvoorbeeld de pedicure!

Let wel op dat het belangrijk is dat je de huid laat vervellen, het moet uitdrogen en er vanzelf afvallen. Ga dus geen schuurmiddelen gebruiken of een voetencrème, dit werkt averechts.

Heb je relatief veel eelt? Herhaal het na een week gewoon nog een keer!

eeltsokken hoe werken ze
wat zijn eeltsokken

Lees verder…